Következő program
Következő rendezvényünk
Következő rendezvényünk
Facebook

2020. szeptember 19-20-án 2 napos Szent István napi programot szerveztünk, melynek középpontjában hagyományaink: a néptánc, népzene és gasztronómia álltak. Célunk az volt, hogy a közreműködő intézmények, egyesületek, szervezetek összefogásával egy nagy, községi ünnepség kerekedjen, mely megszólítja az egészen piciktől kezdve, a családokon át, az idősebb korosztályt is. Az előkészítésre nagy gondot fordítottunk, hiszen a vírusvédelmi intézkedések betartásával és a rendezvényre látogatók limitálásával is meg kellett birkóznunk. A szervező csapat várakozással tekintett a programra, hiszen március óta nem szervezhettünk nagyobb rendezvényeket. A szervezésnél szem előtt tartottuk, hogy olyan – elsősorban környékbeli – csapatokat hívjunk, akiknek van helyi kötődésük és a közelben élnek, tevékenykednek. Ezeket a hasonló érdeklődésű csapatokat szerettük volna szomszédoló programunkkal megismertetni egymással, illetve közelebb hozni egymáshoz. Minderre legalkalmasabb módszer egymás tevékenységének megismerése, a zene, tánc és gasztronómia, melyek mind megjelentek a kétnapos program palettáján.

A Szent István-napi Néptáncfesztiválon közreműködtek a civil szervezetek (Derekegyházért Közhasznú Egyesület, Dereklencse Képíró Egyesület, Derekegyházi Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, Derekegyházi Sportkör – DERCE Néptánccsoport, Derekegyházi Horgász Egyesület) és intézmények (Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár – IKSZT, Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha).

Rendezvényünk célja, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően, teljesen újszerű és egyben a lakosság igényeire alapuló programokat szervezzünk (melyeket előzetesen interjúkkal, kérdőívekkel és közösségi beszélgetésekkel mértünk fel). A programokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy érdekesek, sokszínűek és különlegesek legyenek, melybe bárki aktívan bekapcsolódhat kortól és nemtől függetlenül:

 • Park játszóház kültéri játékokkal (pl. aranymosás, mini-horgászat, labdatorony, célbadobás, ugrósikola, Malom játék, stb.),
 • kézműves foglalkozások (színezők; fonatok készítése szalagokkal, gyöngyökkel) vetélkedők,
 • görög és hagyományos magyar táncház,
 • palacsintasütés és kóstolás,
 • lovaskocsikázás.

 

 1. nap (2020. augusztus 19.)

A rendezvény kiemelkedő látványossága volt az a két részből álló kiállítás, melynek a művelődési ház nagyterme adott helyet. Helyi alkotók és alkotócsoportok mutatták be munkáikat: Olaszné Munkácsi Gizella festményeit, valamint Gordos Pál és a Dereklencse Képíró Egyesület fotóit tekinthetik meg a látogatók egy hónapon keresztül.

A program első napján közösségi szalonnasütésre érkeztek baráti társaságok, családok, munkahelyi csapatok és 19 órától a Music Caffe, derekegyházi zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

 1. nap (2020. augusztus 20.)

Hajnalban már gyülekeztek a horgászok a Kórógy kijelölt szakaszán, horgászverseny vette kezdetét a Derekegyházi Horgász Egyesület szervezésében.

A program második napja Pörköltfőző versennyel indult, a művelődési ház parkjában közel 30 helyen rotyogtak a pörköltek. A versenyre marha, birka és egyéb kategóriákban lehetett nevezni.

A főzőversennyel párhuzamosan gyermek- és családi programokkal is készültünk: légvár, játszóház és kézműves foglalkozás is színesítette a programokat.

10:00 órától a színpadon átadásra kerültek a Derekegyházért kitüntetések és meghallgathattuk a derekegyházi Bárdos János Népdalkör műsorát.

A program sztárvendégeként Vikidál Gyula látogatott el Derekegyházra. A színész-énekes leginkább arról ismert, hogy Koppányt alakította az István, a király című rockoperában.

Délben sor került a pörköltek zsűrizésére, majd a posta előtti térre invitáltuk a látogatókat, ahol ünnepélyes keretek közt átadásra került Derekegyház Agrártörténeti Emlékműje. Az öntözőhajó egy mini makett, mely a Károlyi család idejében Derekegyházon egykor működő mintagazdaság egyik meghatározó eleme. A korhű emlékmű közösségi kezdeményezésre készült, a tervezésbe és kivitelezésbe számos Derekegyház történelmét kutató helyi lakos is kivette a részét.

13:00 órakor kezdetét vette az eredményhirdetés és Derekegyház legjobb szakácsai átvehették jól megérdemelt díjaikat, valamint kihirdetésre kerültek a délelőtti horgászverseny eredményei is. A kora délután a kötetlen, vidám, családias hangulatú ebédé volt.

A délután 16:00 órakor ünnepi szentmisével kezdődött a derekegyházi Szentháromság templomban, majd a programok sora Szent István napi ünnepséggel folytatódott a kopjafánál, melynek keretében elhangzott Szabó István polgármester köszöntője, elhelyezésre került a megemlékezés koszorúja, Salamon László plébános úr megszentelte a kenyeret, melyet Szabó István polgármester úr szegett meg és kínálta a résztvevőket, hogy kóstolják meg az új kenyeret, mely a bőséget jelképezi az új esztendőre.

Az Örökzöld Nyugdíjas Klub jóvoltából palacsintasütés kezdődött, melyet finomabbnál finomabb töltelékekkel töltöttek meg. A palacsintasütés kezdetén a derekegyházi fiatalok és a lelkes közönség eltáncolta a Bomba! c. derekegyházi Flashmobot, azaz a Palacsintatáncot.

Pusztai Pál és unokája, Varjú Mariann – derekegyházi fogathajtók – falunéző lovaskocsikázásra várták az érdeklődőket.

A Néptáncfesztivál megnyitóján kihirdetésre kerültek a Quaran-TEAM Digitális Akadályverseny eredményei és átadásra kerültek az emléklapok, díjak a résztvevő 6 csapat részére.

18:00 órakor ismét a színpadi programoké volt a főszerep, hiszen 5 néptánccsoportot invitáltunk meg, akik összesen 1,5 órás műsorukkal elkápráztatták a közönséget. A DERCE Gyermek Néptánccsoport nyitotta meg a fellépések sorát, akik moldvai táncokkal, népi gyermekjátékokkal, énekekkel és mondókákkal varázsolták el a lelkes közönséget. A házigazda DERCE Felnőtt Néptánccsoport Széki és Bodrogközi táncokat adott elő, majd olyan csapatok következtek, akiket a közönség már jó ismer és a településünkhöz rokoni, baráti szálak fűzik. Ellátogatott hozzánk Ferencszállásról a Kukutyini Tánccsoport, akik country táncokat adtak elő. A csoport már 5 éve táncol együtt és több mint 120 fellépésen vannak túl.

Az Eleftheria Görög Tánccsoport Szegedről érkezett hozzánk és ipiroszi táncokat mutattak be, de nem maradhatott el a közönség kedvence, a zorba sem.

A Néptáncfesztivál végén a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes műsorát láthattuk, akik több korcsoporttal érkeztek hozzánk. A csoportok először külön-külön mutatták be tudásukat, majd a program végén, fináléként az összes táncosuk színpadra vonult.

A színpadi produkciók végén megható volt látni, hogy az összes táncos (Dobbantó, gyermek és felnőtt Dercések, Kukutyini Tánccsoport, Eleftheria) a színpad elé vonult és a látogatókat bevonva, hatalmas körben, fergeteges táncház kerekedett. Először Magyar Nóra és Csurka Nándor (Dobbantó) vezetésével hagyományos táncházon vehettünk részt, majd az Eleftheria tánccsoport koreográfusa a görög táncok világába kalauzolt el bennünket, zárásként a fergeteges zorbát járhattuk el. A néptáncos blokk végén az összes fellépő csoportot vacsorával vendégeltük meg a Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha jóvoltából. A vacsora közben új barátságok szövődtek és sok-sok meghívást kaptak a csapatok egymástól jövőbeni Néptáncos/ Népzenei találkozókra.

Az est ALIBI koncerttel zárult, akik igazi utcabál hangulatot hoztak a művelődési ház parkjába. A koncert közben a szentesi Spiral Flames Tűzzsonglőr csapat varázsolta el a közönséget és egyben segítettek felvenni a harcot a szúnyogok elleni küzdelemben.

 

A fenti összefoglalóból is kiderül, hogy a programok szervezésében és lebonyolításában számos segítséget kaptam magánszemélyektől, vállalkozásokól, civil szervezetektől és intézményektől.

A TOP 5.3.1 projektben, együttműködési szerződéssel rendelkező, aktív partnereink az alábbi területeken vették ki részüket a Falufarsang feladataiból:

 • Derekegyházi Napköziotthonos Óvoda:

helyszín biztosítása és berendezése, öltözők előkészítése, tornaterem dekorálása, kiállítás összeállítása gyermekmunkákból, fellépők kísérete és ellátása, takarítás, műsor betanítása a gyermekeknek

 • Dereklencse Képíró Egyesület:

rendezvényfotók és videók készítése, rendezvényfotók feltöltése a közösségi felületekre, fotókiállítás (képek összegyűjtése, archiválása, kiállítás rendezése)

 • Derekegyházi Sportkör Egyesület – DERCE Néptánccsoport:

helyszín berendezése, öltözők előkészítése, dekorálás, fellépők kísérete és ellátása, takarítás, műsor betanítása a gyermekeknek, fellépés

A DERCE Néptánccsoport tagjai családjukkal együtt a közösségi szalonnasütésen és a pörköltfőző verseny megmérettetésén is részt vettek.

 • Dereklencse Képíró Egyesület:

rendezvényfotók és videók készítése, rendezvényfotók feltöltése a közösségi felületekre, fotókiállítás (képek összegyűjtése, archiválása, kiállítás rendezése)

 • Derekegyházért Közhasznú Egyesület:

segítség a program és a költségvetés összeállításában, számlák és szerződések kezelése