Következő program
Következő rendezvényünk
Következő rendezvényünk
Facebook

2020. február 14-15-én 2 napos télbúcsúztató programot szerveztünk, két helyszínen. A Vidám Farsangi Forgatagnak a Derekegyházi Többcélú Családbarát Oktatás-Nevelési Intézmény adott otthont, míg a kiszebáb égetésnek, karaokeenak és a Farsangi Álarcosbálnak a Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár – IKSZT.

Célunk az volt, hogy a közreműködő intézmények, egyesületek, szervezetek összefogásával egy nagy, községi farsangi mulatság kerekedjen, mely megszólítja az egészen piciktől kezdve, a családokon át, az idősebb korosztályt is.

A nagyszabású Falufarsangban közreműködött a mini bölcsőde, óvoda, iskola (gyermekek, dolgozók, szülők), civil szervezetek (Derekegyházért Közhasznú Egyesület, Dereklencse Képíró Egyesület, Derekegyházi Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület) és intézmények (Dr. Brusznyai Árpád Művelődési Ház és Könyvtár – IKSZT, Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha).

Rendezvényünk célja, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően, teljesen újszerű és egyben a lakosság igényeire alapuló programokat szervezzünk (melyeket előzetesen interjúkkal, kérdőívekkel és közösségi beszélgetésekkel mértünk fel). A programokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy érdekesek, sokszínűek és különlegesek legyenek, melybe bárki aktívan bekapcsolódhat (interaktív gyermekkoncert, vetélkedők, planetárium, közös népdaléneklés, bál, felvonulás) kortól és nemtől függetlenül.

A rendezvény kiemelkedő látványossága volt az a két részből álló kiállítás,

melynek egyik részlete a mini bölcsőde-óvoda-iskola aulájában volt és a derekegyházi gyermekek munkáit tartalmazta. A gyermekek a farsangi népszokásokat, tavaszváró hiedelmeket ábrázolták munkáikon, illetve vidám-színes bohócokkal, álarcokkal tették színesebbé azt a helyiséget, melybe pénteken a vendégek először léptek be.

A művelődési ház nagytermében a Dereklencse Képíró Egyesület fotókiállítása kapott helyet és az elmúlt 3-12 év községi farsangi eseményeit mutatta be. Feldolgozásra került (képeken keresztül), hogy hogyan búcsúztatták a telet egy évtizede, mely szervezetek rendeztek farsangi összejöveteleket, kik vettek részt a programokon. A vendégek szívesen nézegették a fotókat és keresték meg rajta saját magukat, családtagjaikat, ismerőseiket.

A két részből álló kiállítás az „Így farsangolunk mi Derekegyházon” címet kapta és két hétig volt megtekinthető a rendezvényt követően.

 

Vidám Farsangi Forgatag (2020. február 14.)

A Farsangi időszakhoz számos, a természet megfigyelésével kapcsolatos hiedelem társul, a gyermekek ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphattak az Utazó Planetárium szakembereitől, illetve az óvodások meséken-, az iskolások pedig oktatófilmeken keresztül ismerkedhettek meg a csillagképekkel, bolygókkal, égitestekkel. Az Utazó Planetárium már önmagában is érdekes látványosságnak számított a tornaterem közepén, magas kupolájával. Odabent a gyermekek kényelmesen, párnákon ülve vagy fekve gyönyörködhettek abban, hogyan elevenedik meg az égbolt: keletről nyugatra vonultak a csillagképek, mindeközben sok-sok érdekes információt sajátíthattak el lelkes csillagászok tolmácsolásában.

Délután az iskolások jelmezes táncokkal és felvonulással varázsoltak karneváli hangulatot a tornateremben, majd az óvodások cowboy-tánccal kápráztatták el a népes számú közönséget. Ezt követően a Pom-Pom együttes interaktív, zenés műsora következett „Petike, a rosszcsont manó farsangi mulatságot szervez” címmel:

Utazásai során Ernő találkozott régi barátjával, Petivel, aki rossz cselekedeteivel már régóta bosszantja a Kerek erdő lakóit. Ebben az évben a rosszcsont manó feladata volt megszervezni a Kerek Erdei Farsangi Mulatságot. A gyermekek és Ernő segítségével, valamint vidám Pom-Pom dalokkal, játékkal, énekléssel sikerült Petikének a feladatot teljesíteni, így a műsor végén mindenki együtt táncolhatott a mulatságon.

A tombolasorsoláson támogatóink jóvoltából rengeteg nyeremény talált gazdára, majd ezt követően gondoltunk egy merészet, és ahogy a busókkal előre egyeztettük, az érdeklődő gyermekek megtekinthették az öltözőben a busók átöltözését. Minderre azért volt szükség, hogy a gyermekekben ne keltsenek félelmet az ijesztő maszkok, hangos kolomp, kereplő, valamint láthassák, hogy a jelmez alatt hús-vér emberek vannak. A színpadra előre vonult a tamburazenekar, majd ezt követően érkeztek a néptáncos, álarcos hölgyek és a mohácsi busók csapata. Mindösszesen 12 fő érkezett Mohácsról, akik elhozták a busójárás hangulatának egy kis szeletét, valamint keltettek Derekegyházon igazi karneváli és télűző hangulatot. A táncbemutatót és a busók bemutatkozását követően sokan csatlakoztak a felvonuláshoz, hangkeltő eszközöket használva kísérték a busókat és a tamburazenekart, egészen a művelődési házig. Útközben többen csatlakoztak vagy csodálták meg a házak portájáról a nem mindennapi eseményt.

Régi, kedvelt téltemető népszokás a kiszebáb égetés. A mi kiszénk menyecskének öltöztetett szalmabáb volt, melyet egykor kici, kicevice, kiszőce, banya néven is emlegettek. A bábu a hagyományok szerint a tél, a böjt, a betegség megszemélyesítője lehetett, elégetésével e kellemetlen dolgokat igyekeztek távolra űzni maguktól az emberek. A kiszebáb elkészítését a Tompaháti Közösségi Tér munkatársa, Dögeiné Tranculov Gabriella készítette. A tűzgyújtásnál segítségünkre voltak a Derekegyházi Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület tagjai. Az IKSZT parkjában történő kiszebáb égetést különösen hangulatossá tette a tamburamuzsika, valamint a busók jelenléte, akik búcsúzás előtt örömmel fotózkodtak a felvonulókkal.

A programok a művelődési házban folytatódtak: az előtérben a közönséget is dalra fakasztotta a mohácsi tamburazenekar, megismerkedtek a derekegyházi dalkör tagjaival. A nap zárásaként a művelődési ház dolgozói karaokeeval és kézműves foglalkozással várták a vendégeket.

A szervezőket összekovácsolta a közös szendvicskészítés, sütemény- és fánksütés, teafőzés, büfé üzemeltetés, tombolacsomagolás – a bevételeket teljes összegben az iskolás és óvodás gyermekekre fordítják.

Ezúton köszönjük mindenkinek, aki segítségével hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

 

Köszönjük a felajánlott tombolatárgyakat:

  • Molnosné Nagy Mária és Molnos Attila
  • Müller Szentes
  • Stadlerné Csarmaz Kitti
  • Földvári család
  • Papírcsillag Szentes
  • bölcsi, ovis, iskolás szülők

 

Farsangi Álarcosbál (2020. február 15.)

A pénteki nap főként a gyermekekről és családokról szólt, a szombat esti bálba pedig elsősorban a felnőtteket invitáltuk, hogy öltsenek jelmezeket, álarcokat és egy jó hangulatú bál keretében búcsúztassuk el együtt a telet, illetve mindent ami ezzel jár: hideget, rossz időt, nagykabátot.

A zenét a jó hangulathoz a szegvári Gazsó-Szűcs Duó biztosította, nosztalgia slágerekkel, napjaink dalaival és mulatós zenével szórakoztatták a nagyérdeműt, akik viszonzásképp egy percig sem hagyták üresen a táncparkettet.

Az est folyamán tréfás vetélkedőket csempésztünk be programjainkba, melyek a közösség építését is remekül szolgálták: táncversenyt hirdettünk, mely során a ping-pong labdát a pároknak a homlokuk közt kellett megtartani és táncolni minél tovább anélkül, hogy megigazítanák a labdát. A nyertes az volt, aki legtovább tudta a ping-pong labdát megtartani. Természetesen a táncpároknak népes szurkolótáboruk is volt.

A „hintómese” lakodalmakból már ismert volt sokak számára, a történet olvasása alatt azoknak kellett felállnia a hintót jelképező székükről, akik a játékbeli nevüket meghallották (pl. kocsis, bal első kerék, király, királynő, stb.). Aki rontott, vállalnia kellett „büntetését”, 2 cl derekegyházi, házi pálinka elfogyasztását.

BINGO! játékból két fordulót is hirdettünk, 23 órakor a szabályokat elmagyarázva vezettük be a bálozókat az amerikai BINGO! szabályaiba, melynek lényege, hogy a kézi lottósorsoláshoz hasonló készülékkel kisorsolt számokat be kellet jelölni az előre megváltott 5*5 számjegyet tartalmazó szelvényen. A játék nyertese az volt, akinek elsőként gyűlt össze 5 egymás melletti számjegy – és ezt BINGO! felkiáltással jelezte is. Az egyszerű, de emellett nagyon izgalmas játék második fordulóját is nagyon várták, melyre hajnali 1 órakor került sor. A játék során baráti társaságok vetélytársakká váltak, családtagok szurkoltak egymásnak, hogy ki nyerje a fődíjat, valamint a további ajándékcsomagokat.

A Farsangi Álarcosbál középpontjában azonban mégiscsak a jelmezek állnak, így jelmezversenyt hirdettünk és a legötletesebb jelmezeket díjaztuk is, mely alapján az alábbi eredmények születtek – szoros küzdelemben!

 

  1. Zorro és kedvese (Nagy Panni és Kóbor Géza)
  2. Indiánok (Gazsiné Olasz Krisztina és Gazsi Dániel)
  3. Bacon & tükörtojás (Varjúné Pusztai Ildikó és Varjú Csaba)

  Különdíj: Korona-tanúk (Ponicsán család)

 

A Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha gondoskodott a finom falatokról, melyet 20:30-kor svédasztalon tálaltak fel, éjfél előtt pedig a frissen sült fánk illata lengte be a báltermet, mely szintén nem hiányozhat egy hamisítatlan hangulatú farsangi mulatságról.

A Farsangi Álarcosbálnak nagy szerepe van abban, hogy a község lakói kicsit megálljanak, megpihenjenek a dolgos hétköznapokban, valamint a borongós, sötét napokon kimozduljanak, társaságra leljenek, jól érezzék magukat és kikapcsolódjanak. Korábbi programjainknál is megfigyeltük, hogy a tánc és a zene összeköti az embereket, a programok alatt lehetőséget biztosítunk a közösségek beszélgetésére, emberek ismerkedésére, hasonló érdeklődési körűek egymásra találására. A tréfás játékokkal lehetőséget biztosítottunk egyéni és csoportos versengésekre, mely szintén remek eszköz a közösség összekovácsolására.

 

A BINGO! játék nyereménytárgyait felajánlották:

Szarvasi Húsbolt, Szentes

Kékegyi Dorottya, Derekegyház

Gyovai Mária, Derekegyház

Csatordai Veronika, Derekegyház

Nagy Anna és Kóbor Géza, Derekegyház

Borbás család, Derekegyház

Papírcsillag Bt., Szentes

Földvári család, Derekegyház

Gordos Pál, Derekegyház

Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha, Derekegyház

Szögi Petra, Derekegyház

Fülke Burger, Szentes

Bálint Mihályné, Derekegyház

 

A program a TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015  „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegvár és Derekegyház településeken” pályázat keretében valósult meg.

 

Bánvölgyi Petra, közösségfejlesztő

Fotó: Dereklencse