Következő program
Következő rendezvényünk
Következő rendezvényünk
Facebook

2019. szeptember 13-15 között 3 napos programsorozatot szerveztünk (mindhárom nap különböző tematikával) szabadtéren, hogy egy csipetnyi nyarat csempésszünk az őszbe és még egyszer az évben igazi fesztivál hangulatot teremtsünk. Aki ellátogatott a művelődési ház parkjába, részt vehetett Görög esten, Népzenei találkozón, játékos vetélkedőn és szabadtéri színházi előadásokon.

Az Ősz-Feszt – mely a TOP 5.3.1 közösségfejlesztési projekt nyitó rendezvénye is volt egyben – egy igazi kulturális kavalkád volt, melyről nem hiányozhatott a zene, gasztronómia, tánc, színház és a film sem.

Rendezvényünk célja, hogy a pályázati kiírásnak megfelelően, teljesen újszerű és egyben a lakosság igényeire alapuló programokat szervezzünk (melyeket előzetesen interjúkkal, kérdőívekkel és közöségi beszélgetésekkel mértünk fel). A programokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy érdekesek, sokszínűek és különlegesek legyenek, melybe bárki aktívan bekapcsolódhat (táncházak, vetélkedő, színház, közös népdaléneklés) kortól és nemtől függetlenül.

 

Görög est (2019. szeptember 13.)

A Görög est Kékegyi Dorottya kulturális antropológus és őstörténész előadásával kezdődött a könyvtárban, melyből megtudhattuk, hogy milyen különböző az élet Görögországban turistaként és egy feltáráson dolgozva. A mükénéi kultúráról, az antik, valamint az ókori Görögországról is hallhattunk információkat.

Szabó István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy több, mint 1 éves közösségfejlesztő munka előzte meg a rendezvények lebonyolítását és köszönetet mondott mind a 198 főnek/ családnak, aki kitöltötte a kérdőívet és véleményével segítette a település közösségi életét.

Sötétedéskor táncbemutatót láthattunk a szegedi Eleftheria tánccsoport jóvoltából ciprusi és görög táncokból, akik a bemutató után táncra perdítették a közönséget is. Előadásukban a ciprusi hagyományokat elevenítették fel: láthattunk közös táncokat, férfitáncokat, esküvőre készülő lánytáncot, illetve az aratás és az azzal kapcsolatos elemek is megjelentek a műsorban.

A Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesület tánccsoportja 2013-ban alakult a szegedi nemzetiségi táncházak görög táncóráin résztvevő lelkes tagokból. A görög táncházaknak több mint 20 éves múltja van Szegeden.

Fantasztikus hangulatot teremtett a Zorba, melyet az Eleftheria tánccsoport együtt táncolt a közönséggel, majd Gergely Péter Flair Bartender látványos mixer bemutatóját tekinthettük meg, aki különböző látványos mozdulatokat mutatott be üvegekkel és shakerekkel, miközben 2 italt készített el – talán többeknek ismerősek lehettek ezek a mozdulatok a Tom Cruise által híressé vált ’cocktail’ című filmből. Péter már több éve gyakorol és versenyeken is feltűnik. Több mint 100 különböző mozdulatot mutatott be zenére, melyet a közönség hatalmas tapssal jutalmazott.

A görög kulturális élet jellegzetes vonása a gasztronómia, a Derekegyházi Gyermekélelmezési és Szociális Konyha jóvoltából minden résztvevő számára jutott kóstoló az Ízek utcáján. Legnépszerűbbnek a gyros tál bizonyult (melyhez a fűszereket Dorka Fűszerháza ajánlotta fel, melyet ezúton is köszönünk), legkülönlegesebbnek pedig a muszaka (görög rakott padlizsán), de hamar elfogytak a görög húsnyársak, görög saláta és a sajtkülönlegességek is.

A program végén a rendezvény helyszíne igazi szabadtéri mozivá alakult át és a Mamma Mia c. filmet tekinthettük meg, mely Görögországban játszódik és ABBA dalok csendülnek fel benne.

 

Népzenei találkozó (2019. szeptember 14.)

„Itt valamennyien azt valljuk, hogy az élet zene nélkül nem lehet teljes és mit sem ér. Szeretnők beoltani ennek tudatát mindazokba, akiknek sejtelmük sincs arról, micsoda szépségek rejlenek a zene tündérkertjében.”

Az Ősz-Feszt második napja a népzenéről szólt, ahol különleges alkalmat ünnepeltünk. Délután fél 4-kor ünnepélyes keretek között nyitotta meg Szabó István polgármester úr a rendezvényt, melynek keretén belül a házigazda derekegyházi népdalkör felvette a Bárdos János nevet. Bárdos Jani bácsi, aki 1925-ben született és 2013-ban hunyt el, az egykori Rozmaring Dalkör alapító tagja volt. Személyisége meghatározó volt az akkori dalkör sikereiben, működésében és a nyugdíjasklub életében.

            A dalkör tagjai több, mint 2 éve folyamatosan jelen vannak településünk kulturális életében, szívügyüknek tekintik a népi hagyomány átörökítését.

A rendezvény szólt a találkozásokról is. Kilenc dalkör és zenekar érkezett Derekegyházra, hogy együtt töltsék ezt a délutánt a helyi népzenészekkel. Érkeztek vendég fellépők Csanádpalotáról, Székkutasról, Forráskútról, Földeákról, Felgyőről, Csanytelekről, Tornyosról és Kecskemétről is.

            A színpadi műsorokat, Inoka Győző zenekarának kíséretével, Böde-Harkai Csilla és Böde István vezetésével, táncházzal zártuk és fokoztuk a jó hangulatot a jelenlévők körében. Ezután került sor az emléklapok és az ajándékok átadására, megköszönve a színvonalas műsorokat. A vendég dalkörök és zenekarok sem jöttek üres kézzel, ők is köszöntötték a helyi népdalkört.

A közös vacsora után, Inoka Győző és zenekara biztosította a jó hangulatot az est további részéhez. Több csoport énekszóval hagyta el a művelődési házat búcsúzóul és hálásan köszönték a nagyszerű élményt, melyben részük lehetett nálunk.

Nagy örömünkre szolgál, hogy Derekegyházon a dalkör tagjai nem hagyják a feledés homályába veszni a magyar népzenei kincset és hagyományainkat.

 

 

Őszi termény kavalkád és szabadtári színház (2019. szeptember 15.)

Játékos vetélkedővel indult a vasárnap délután, mely középpontjában az őszi mezőgazdasági, betakarítási és szüreti hagyományok álltak. A próbatételekre 4 csapat nevezett, akik

kukorica morzsolásban, csizmahajításban, szőlőszem-becslésben, Hamupipőke – terményválogatásban,  kvízben és csuhébaba készítésben mérhették össze tudásukat.

Szoros küzdelemben az alábbi eredmény született:

  1. Poncsicsóka (Ponicsán család)
  2. Süni család (Kékegyi-Kovács család)
  3. Varjú család
  4. Borbásék és a fék (Borbás család)

Gyermekeket és felnőtteket egyaránt vártunk a Szegedi Miniszínház előadására, akik Don Quijote kalandjait hozták el a közönségnek.

A történet Don Quijote-ről, a „búsképű lovagról” szól, ki barátra lel Sanco Panzában, harcot vív a szélmalmokkal – melyeket a derekegyházi gyerekek keltettek életre, beleszeret Dulcineába, megküzd egy haramiával (azaz a derekegyházi Don Oszkárral), s mi mégis „csak” nevettünk rajta.

Az Ősz-Feszt látványos folklór show-val búcsúzott a közönségtől Magyar Táncképek címmel.
A Duna Táncműhely profi táncosai Budapestről érkeztek hozzánk: 4 táncpár és élő zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. A műsort a Kárpát-medence autentikus néptáncait bemutató, feldolgozó koreográfiák alkották. A Magyar Táncképek kötetlen szerkezetű előadás volt, amely különböző hangulatokat idézett meg, impressziókat nyújtott a paraszti tánckultúrából.

 

Akkor lesz igazán közösségi a rendezvény, ha minél többen mellé állnak és önkéntes segítségükkel, ötleteikkel gazdagítják.

Ezúton köszönjük a fotókat és a videókat a Dereklencse Képíró Egyesület tagjainak,

Szabó és Csatordai családoknak, Molnár Imrének a termény felajánlásokat a vetélkedőre (szőlő, kukorica, stb.),

Kékegyi Dorottya kulturális antropológus, őstörténész előadását,

Dorka Fűszerháza (Kékegyi-Kovács család) által felajánlott gyros fűszerkeverékeket,

Kékegyi-Kovács András segítségét a görög ételek kóstolójában,

Guti Botond közreműködését a vetélkedő csizmahajítás számában,

és még sorolhatnánk…

 

Külön köszönetet szeretnénk mondani az önkormányzat csapatának, akik a színpad felállításában és lebontásában, a park berendezésében segítettek.

 

A program a TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00015  „A helyi identitás és kohézió erősítése Szegvár és Derekegyház településeken” pályázat keretében valósult meg.

 

Bánvölgyi Petra, közösségfejlesztő

Fotó: Dereklencse