Következő program
Következő rendezvényünk
Következő rendezvényünk
Facebook

A projekt megnevezése: Hagyományőrzés és közösségépítés Derekegyházon a néptánc segítségével

A projekt lebonyolítója: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap

A projekt időtartama: 2018. július 1 – 2019. június 30.

Pályázati azonosító: CSSP-NEPTANC-2018-0887

Elnyert támogatás összege: 1 000 000 Ft

 

A Derekegyházi Sportkör Egyesület Derce Néptánccsoportja sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Alaphoz, melyből néptáncgálát szerveztek és népviseleteket finanszíroztak.

 

 1. Derce Néptáncgála

A DERCE Néptánccsoport 2019. március 23-án néptáncgálát szervezett azzal a céllal, hogy községünk lakói megismerhessék a néptánccsoportot, hagyományainkat, valamint egy kellemes estét tölthessenek el a szegvári Dobbantó és Szötyke Néptáncegyüttesekkel, akik színvonalas táncprodukciókat hoztak el Derekegyházra. A mintegy 1 órás műsorban szerepeltek Széki, Sárközi, Mezőföldi, Dél-alföldi, Gömöri és Nyírségi táncok, a gála végén pedig táncba hívták a közönséget, fergeteges táncház kerekedett.

A talpalávaló muzsikát Tormási Elek és zenekara biztosította, melynek költségét a projektből finanszírozták.

 

A Derekegyházi Derce Néptánccsoport felnőtt csoportja 2013. novemberében alakult, jelenlegi felállásában 2014 decembere óta folynak a próbák hetente egy alkalommal, vasárnap délutánonként, Magyar Nóra és Magyar Imre vezetésével.

Az elmúlt évek során megismerkedhettek a Bodrogközi, Mezőföldi, Székely, Dél-alföldi és Széki táncok lépéseivel.

A néptánc mellett kiemelt szerepet kap a néphagyományok ápolása (pl. Húsvéti locsolkodás), a népzene és népviseletek megismerése.

 

Kodály Zoltán azt írja egy helyütt, hogy „A kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.”

 

A DERCE Néptánccsoport számára fontos az utánpótlás nevelés, így a csoport vezetői, Remzsőné Farkas Angéla és Remzső András 2016. novemberében megalapították a gyermek csoportot, ahol a legkisebbek ismerkedhetnek a néptánc, népzene, alapjaival vidáman, játékosan Magyar Nóra és Magyar Imre vezetésével. A gála folyamán őket is láthatta a közönség.

 

A kultúrát tehát nem lehet örökül kapni.

Közösséget termet ez a kultúra, nagyon erős közösséget, amelynek a kisugárzó erejét, szeretetének a forróságát mindannyian érezhettük ezen a gálán.

 

Az I. Derce Gála az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

 

 1. Népviseletek beszerzése

A viseletek készíttetését a Derce Néptánccsoport megalakulása óta a tagok saját maguk finanszírozták, mely kiadás egyre nagyobb anyagi terhet rótt a tagokra, hiszen minden évben új tánc lépéseivel ismerkednek meg, melyhez illő népviseletre és tánccipőre is szükség volt.

A támogatási időszakban a Derekegyházi Derce Néptánccsoport bemutatta az ötödik koreográfiáját, Széki táncok címmel, melyhez a szükséges viseleteket a projektből finanszírozták.

 1. őszétől a csoport a Mezőföldi tánclépésekkel ismerkedik tovább, újabb – immáron a hatodik – koreográfia készül Magyar Imre néptáncpedagógus vezetésével.
 2. évben Felső-Bodrogközi és Szilágysági tánclépéseket tanul a csoport és újabb koreográfiák készülnek. A csoport Szilágysági viselet készítéséhez textíliát vásárolt a projektből, a varratást a táncosok egyénileg biztosítják.

A projektből vásárolt viseletek az alábbiakat tartalmazzák:

Széki: 

 • Rékli (10 db)
 • Kendő (11 db)
 • Szoknya (9 db)
 • Nadrág (6 db)
 • Mellény (4 db)
 • Ing (6 db)
 • Kalap (5 db)

Szilágysági: 

 • Férfi kötény (6 db)
 • Női ruházathoz – blúz, szoknya, kötő – mintás textília (90 méter)

Lábbelik:

 • férfi karaktercipő (1 pár)
 • női karaktercipő (1 pár)

Egyéb:

 • fejkendő (2 db)